Van 18 t/m 26 oktober was in Kasteel Oud-Poelgeest de expositie ‘Schilderijen van Jan Wolkers’ te bewonderen. Tijdens deze Wolkers weken stond regio Oegstgeest centraal in het teken van deze veelzijdige kunstenaar.

Opening Expositie

Op 17 oktober is de expositie geopend door Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bekijk hier de volledige registratie.

In de media

Op 18 oktober 2017 stond Jan Wolkers centraal in de uitzending van ‘De Wereld Draait Door’. Ook ons Kasteel en het het verhaal rond het Tillenbeest kwam aan bod. Bekijk hier het verhaal, voorgelezen door Jan Wolkers.

Over de expositie

De expositie is samengesteld door de Leidse journalist en schrijver Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers. Conservator Blom selecteerde uit de nalatenschap van de schrijver nog niet eerder geëxposeerde schilderijen en daarnaast werken, die direct verband houden met Wolkers jeugd in Oegstgeest en zijn verblijf op Oud-Poelgeest. Een aantal getoonde werken zal ook voor het publiek te koop zijn. De expositie omvat daarnaast ook historisch biografisch materiaal van de bekende schrijver/beeldhouwer/schilder. Ook wordt een aantal filmfragmenten over de schrijver getoond.

Jan Wolkers is in Nederland vooral bekend geworden als schrijver. Maar de Oegstgeestenaar, die zijn levensavond doorbracht op Texel, is opgeleid tot beeldhouwer en schilder. Landgoed Oud-Poelgeest speelde een belangrijke rol in de jeugd van Jan Wolkers. Tijdens de laatste jaren van de Duitse bezetting doolde de jonge Jan Wolkers frequent met zijn schetsboek en schilderkistje door het bos van Oud Poelgeest. Zo bracht hij de hele omgeving in beeld. Het schetsboek, dat hij als jongen van 17 en 18 daarmee vulde, is bewaard gebleven.

De Wolkers-expositie in Oegstgeest omvatte olieverfschilderijen, aquarellen en tekeningen. Topstuk van de expositie was ‘het grote gele doek’, het laatste grote werk van Wolkers, dat nummer 2006 draagt. Wolkers gaf zijn schilderijen nooit titels, maar nummers en signeerde alleen aan de achterkant, om het kleurbeeld van het schilderij niet te doorbreken. Het cadmiumgele doek, dat eigendom is van Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden, verwijst regelrecht naar de tulpenboom van Boerhaave op Oud-Poelgeest. Wolkers plantte een stekje van deze boom naast zijn atelier op Texel. Hij was elk voorjaar weer geïmponeerd door de gele herfstblaadjes, die zijn tulpenboom liet vallen. Hij voltooide het werk kort voor zijn dood.

De expositie ‘Jan Wolkers terug naar Oegstgeest’ was onderdeel van de Wolkersweken in Oegstgeest, die werden gehouden bij gelegenheid van zijn tiende sterfdag. Twee weken lang vonden er activiteiten plaats waarin de schrijver/beeldhouwer/schilder centraal stond.